لوستر

1 2,516

اینروزها تنوع لوستر و چراغهای تزیینی آنقدر زیاد شده که مصرف کننده را به نوعی سردرگم میکند که از میان لوسترهای  مختلف در بازار چه سایزی با چه میزان روشنایی برای فضای مورد نظر خود تهیه کند

راهنمای جامع خرید لوستر

اینروزها تنوع لوستر و چراغهای تزیینی آنقدر زیاد شده که مصرف کننده را به نوعی سردرگم میکند ،که از میان لوسترهای  مختلف در بازار چه سایزی با چه میزان روشنایی برای فضای مورد نظر خود تهیه کند و با توجه به محدودیت هزینه خویش چگونه بتواند از دام فروشندگان کالاهای نامرغوب بدلیل قیمتهای پایین تر فرار کند و خیالش از بابت ارزش کالایی که میخرد راحت و آسوده باشد .

ما در این مقاله سعی کرده ایم برای تمامی این ابهانات پاسخ مناسبی پیدا کنیم و در اختیار شما قرار دهیم .

شما پس از مطالعه این مقاله براحتی خواهید توانست سبک مورد نظر خود را بشناسید و هوشمندانه سایز لوسترتان را با توجه به فضای خود انتخاب نمایید و همچنین اطمینان داشته باشید که لوستر انتخابی خود کاملا از نظر نور دهی مناسب با فضای مورد نظرتان انطباق داشته و نگرانی های خود از نظرمرغوب بودن  جنس لوستر را نیز برطرف خواهید کرد.

  • مواردی که میبایست اطلاعاتی برای آن تهیه کنید :
  • روشنایی – چه میزان نور مورد نیاز فضای انتخابی است؟
  • تناسب سایز لوستر با فضا – اندازه مورد نیاز بر اساس ابعاد اتاق شما !
  • ارتفاع – چقه ارتفاعی باید لوستر را نصب نمود !؟
  • هماهنگ – آیا مهم است که لوستر هماهنگ با وسایل و لوازم خانه باشد؟
  • سبک – آیا شما یک سبک خاص در ذهن دارید؟
  • نگهداری – نصب آسان چگونه است؟ در مورد مراقبت و تمیز کردن دراز مدت چه اقداماتی باید کرد؟

قدم به قدم میریم جلو با هم ….

هدف از خرید لوستر چیست ؟

خانه یا فروشگاه یا شرکت و دفتر کار ، هر کدام نیازی متفاوت از تامین کننده روشنایی دارند که در این مقاله مثال را روی نیاز خانگی میزنیم اما چارچوب تئوری این مقاله بشکلی میباشد که برای همه مکانها کاربرد دارد.

خانه : محل های مشخص و تعریف شده ای دارند که ابتدا آن را انتخاب میکنیم:

  1. پذیرایی
  2. نشیمن
  3. آشپزخانه
  4. اتاق خواب
  5. سرویس ها
  6. راهروها
  7. راه پله و بالکن و پارکینگ و…

از خود این سوالات را بکنید :

  1. آیا فقط برای تامین روشنایی لوستر میخواهیم ؟

پاسخ : بله  ( اولویت تعداد لامپ میباشد تا زیبایی و لوکس بودن لوستر )

  1. آیا فقط برای پر کردن آن فضا میخواهیم لوستر تهیه کنیم و نور کافی از طریق هالوژن های سقفی و … تامین میشود ؟ پاسخ : بله  ( ظاهر لوستر اهمیت خواهد داشت)
  1. آیا میخواهیم با وسایل موجود درخانه هماهنگ شوند ؟

پاسخ : بله  ( ظاهر لوستر اهمیت خواهد داشت)

  1. آیا از قدرت نگهدارندگی سقف مورد نظر اطلاع دارید ؟ ( سقف سبک هست یا خیر و آیا قلاب قابل اعتمادی به سقف نصب گردیده است یا خیر و …)

پاسخ : بله (نسبت به محکم یا نبودن سقف لوستر را انتخاب کنید معمولا لوستر های برنزی و کریستالی از سنگین ترین مدلها میباشد که پیشنهاد نمیشود برای سقف سبک از آنها استفاده نمود )

پاسخ : خیر (در این مورد حتما پیشنهاد میشود با کارشناس مربوطه مشورت نمود در برخی موارد نصب کنندگان لوستر در فرزوشگاههای لوستر فروشی یا الکتریکی ها میتوان کمک گرفت)

  1. آیا هزینه مشخص و محدودی در اختیار دارید ؟

پاسخ : بله ( گرانترین لوسترها معمولا مربوط به لوسترهای برنزی ، آبکاری کاری طلا ، و کریستالی (با نوع غیر چینی) میباشد که گاها هر شاخه لوستر از 400.000 تومان شروع میشود و تا چند میلیون نیز بالا خواهد رفت . در این میان اگر محدودیت مالی دارید پیشنهاد میشود از لوسترهای خمکاری شده که گاها وارداتی هستند (چین) استفاده نمود که از کمترین قیمت برخوردار میباشند .

  1. آیا وقت و حوصله برای تمیز کردن لوستر دارید یا خیر؟

پاسخ : خیر ( در اینصورت پیشنهاد میکنیم که اصلا سراغ کارهای کریستالی نروید چون کریستال تا وقتی شفاف میباشد درخشندگی و جذابیت دارد و شاید نسبت به موقعیت لوستر تان در خانه ( نزدیک بودن به آشپزخانه و کانال کولر) مجبور باشید در سال 2 یا 3 بار لوستر ها را بشویید که شستن کریستال از حساسیت و حوصله خاصی برخوردار میباشد)

  1. و در آخر به قرارگرفتن محل دریچه کولر در سالن واتاقها دقت کرده اید که باد کولر بصورت مستقیم به محل لوستر پرتاب میشود یا خیر وهمچنین در آشپزخانه از هود خوبی بهره میبرید ؟ و خانه شما نور گیر میباشد یا …؟

پاسخ : همانطور که در قسمت شماره 6 اشاره گردید اگر محل نصب لوستر در آشپزخانه میباشد و از هود با کیفیتی استفاده نمی کنید از مدلهای کریستالی استفاده نکنید و سراغ کارهای چوبی هم نروید که قابل شستشو نباشند و برای لوستر های پذیرایی نیز اگر در مجاورت کانال کولر میباشد در انتخاب لوسترهای کریستای نسبت به وقت و حوصله خود نسبت به تمیز نمودن 2 یا 3 بار در سال آنها اطمینان داشته باشید.

در پاسخ به سوالات فوق و انتخاب محل مورد نظر تقریبا به مدل مورد نظر دارید نزدیک میشوید.

چه میزان نور برای روشنایی فضای مورد نظر نیاز داریم ؟

وقتی حرف از خریدن لوستر به میان می آید یکی از اولویتها روشن کردن محیط مورد نظر می باشد اما این تصور هست که هر لوستر بزرگ تر باشید نور بیشتری خواهد داشت که این اشتباه است . ما در اینجا از نظر علمی به شما یاد خواهیم داد چه میزان لامپ (نور) مورد نیاز فضای شما میباشد .

*اگر جزییات زیر در حوصله شما نمی گنجد پیشنهاد میکنیم که به جدول انتهای این بخش مراجعه کنید.

تعریف برخی واحدهای نور:

  • Lumen – لومن (واحد نشانگر lm):

لومن واحد اندازه گیری شار نوری یا توان نوري (Luminous Flux) است که عبارت است از كل پرتوهای نور خارج شده در تمام جهات از يك منبع نور.

  • LUX – لوکس (واحد نشانگر lx ):

لوکس واحد اندازه گیری شدت نور  (Illuminance) است که عبارت است از میزان نور تابیده شده به سطح یا میزان روشنایی سطح است. یک لوکس برابر است با تقسیم یک لومن به 1 مترمربع مساحت. (1 lx = 1 lm/m^2 )

  • Candela – کاندلا ) واحد نشانگر cd ) :

کاندلا یا “شدت نور در یک زاویه” هم میزان نوری که تحت زاویه ای خاص از یک منبع بیرون می آید می باشد.

  • Luminance –  درخشندگی  (واحد نشانگر  L):

معیار سنجش شدت نور در واحد مساحت در یک جهت مشخص است. (1 L = 1 Cd/m^2)

در جدول زیر میزان لوکس (شدت نور مورد نیاز) جهت یک متر مربع در هر یک از فضاهای ذکر شده مشخص شده است که براحتی میتوانید مساحت فضای مورد نظر خود را در هر یک از اعداد زیر ضرب کنید تا عدد نهایی را بدست بیاورید.

لوکس

نکته مهم :

جهت اینکه بدانید “دقیقا” هر فضایی چه میزان نور احتیاج دارد به عوامل مختلفی همچون نور پنچره ها ،  رنگهایی که استفاده شده است ، حساسیت فضای موجود و… بستگی دارد و ما در اینجا از شرایط نورمال برای شما محاسبات را انجام خواهیم داد و تمامی جداول زیر نیز بر همین موضوع تهیه شده است .

  • مرحله اول : همانطور که در تعارف واحد های نور به آن اشاره گردید واحد LUX برای اندازه گیری میزان شدت نور استفاده میشود و در جدول زیر به میزان LUX هر قسمت از یک خانه اشاره شده است ( با توجه به حساسیت آن فضا از نظر نیاز به نور بیشتر یا کمتر)
  • مرحله دوم : میبایست شما میزان Lumen (لومن) را بدست بیاورید تا بتوانید بر اساس آن نوع و توان لامپ مورد نیاز خود را انتخاب نمایید که بر اساس فرمول زیر عمل مینمایید:

مثال 1 : فضای عمومی آشپزخانه :            6متر مربع × لوکس 108 = 648 لومن

مثال 2: فضای روی میز کار در آشپزخانه : 2 مترمربع ×لوکس 538 = 1076 لومن

  • مرحله سوم : پس از اینکه میزان Lumen (لومن) را بدست آوردید مرحله آخر انتخاب نوع لامپ و میزان وات آن میرسه که بر اساس استاندارد های کلی از جدولهای زیر میتوانید استفاده نمایید و نوع لامپ را از میان لامپهای معمولی یا رشته ای ، هالوژن ، کم مصرف و ال ای دی و وات مورد نیاز خود بر اساس میزان لومن مورد نیاز یک یا چند لامپ را برای فضای مورد نظرتان انتخاب نمایید.

*انتخاب تعداد لامپ میتواند بر اساس تعداد شاخه لوستر باشد اگر قبلا لوستر را تهیه کرده باشید و تنها میبایست در انتخاب وات لامپها بر اساس میزان لومن مورد نیاز دقت نمایید و اگر هنوز لوستری تهیه نکرده باشید بهتر است از حداقل و حداکثر تعداد لامپی که میتوانید برای آن فضا استفاده نمایید از قبل و با توجه به این مقاله اطلاع داشته باشید.

لومن

جدول مقایسه ای میزان Lumen (لومن) و وات هر نوع لامپ

میزان نوردهی

جدول استاندارد ایران برای میزان لومن هر لامپ LED در گرید A+

سایزمناسب لوسترفضای خود را  بشناسید ؟

کوچکی وبزرگی لوستر بسیار اهمیت دارد همچنین ارتفاع لوستراز سطح زمین در فضاهای مختلف متفاوت است اگر لوستر را بسیار بالا نسب کنیم هم از زیبایی آن کاسته ایم و هم نور مناسبی از آن نخواهیم گرفت و همچنین اگر پایین تر از حد استاندارد آن لوستر را نصب کنیم هم به سر افراد برخورد خواهد کرد و هم نور آن بدلیل نزدیکی به ما اذیت کننده خواهد بود. در ادامه به شما بطور علمی خواهیم آموخت که چگونه سایز و ارتفاع لوسترتان را مشخص نمایید.

در عکس زیر بسادگی برای شما توضیح داده ایم که چگونه سایز مناسب لوستر خود را متناسب با فضای مورد نظرتان را انتخاب نمایید.

اندازه لوستر

فرمول محاسبه : قطر فضای مورد نظر ( به متر) / عدد  12/0  = عرض لوستر شما ( به سانتیمتر)

مثال : قطر اتاق پذیرایی 7.5 متر / 0.12 = 5/62 سانتیمتر (عرض لوستر مناسب این فضا)

در عکس زیرفاصله مناسب لوستر در بالای یک میز ناهارخوری را نشان میدهد که میبایست انتهای لوستر تا میز ناهارخوری 75 الی 90 سانتیمتر باشد همچنین عرض لوستر باید از عرض میز نیز کوچکتر باشد تا افراد در نشستن و استفاده از میز ناهار خوری احساس راحتی داشته باشند و به لوستر برخورد نکنند. توجه کنید که ارتفاع لوستر در فضای بدون میز ناهار خوری  و در جاهایی که افراد در حرکت هستند حداقل باید دو متر از کف اتاق (7فوت) در نظر گرفت .

ارتفاع نصب لوستر

هماهنگ بودن با وسایل خانه :

براحتی میتوان برای ست کردن  لوستر ها از رنگهایی که در اسباب و اثاثیه منزل ، دیوارها و کف خانه استفاده نمود و آنها را همرنگ انتخاب نمود البته این امر شامل برخی از مدلهای لوستر میشود که از قسمتهای رنگی همانند کلاهک های پارچه ای ، لوسترهای شیشه ای رنگی ، کریستالی رنگی ، فلزی رنگی و کارهای چوبی برخوردار هستند و البته این موضوع ست کردن لوستر ها سلیقه ایست و در برخی موارد شکل ظاهری لوسترها به حدی زیباست که خود بتنهایی و بدون نیاز به ست کردن میتواند زیبایی خانه را تامین کند و تمام توجه ها را به خود جلب نماید.

در زیر نمونه هایی که لوسترها را با رنگ اطراف خود هماهنگ نموده اند را میبینید:

دیزاین

هماهنگ کردن رنگ شیدهای لوستر (کلاهک ها) با رنگ پرده و سرویس خواب

لوستر کلاسیک

هماهنگ کردن رنگ حباب لوستر با رنگ دیوار و پرده ها

لوستر کریستالی

هماهنگ کردن رنگ شیدها (کلاهک ها) با مبلمان

راهنمای جامع خرید لوستر

لوسترهای کریستالی با اکثر دیزاین ها هماهنگ میشود بخصوص هرچه دکوراسیون خانه ساده تر باشد زیبایی لوسترها بیشتر به چشم میخورد

لوستر حبابی

هماهنگی رنگ بدنه لوستر با میز و صندلی ناهار خوری و استفاده از حباب هایی با رنگ زرد رنگ به سبک کلاسیک

لوستر میز نهارخوری

تلفیق سبک مدرن (مبلمان و تابلو) و میزی به شکل تنه درخت بهمراه یک لوستر شیشه ای – طلایی یک حس لاکچری

 

انواع سبک های لوستر را در زیر معرفی میکنیم:

 لوستر بزرگ لوستر مدرن

لوستر های کریستای ، حبابی ، کلاهک های فانتزی و سنگهای گران قیمت

لوستر ایتالیاییلوستر خارجی

لوستر های شیشه ای (رنگی و با اشکال هنری و متنوع)

لوستر خاص لوستر دست ساز

لوستر های شیشه ای بلند جهت هتل ها و مابین پله های خانه های بزرگ + لوستر هایی از شیشه و قطعات خاص و فلزهای درخشان

لوستر آویز لوستر چوبی

لوستر های چوبی و برگرفته از عناصر طبیعی با اشکال غیر منظم

لوسترهای برنزی و سرامیکی

لوسترهای شاخه برنزی با قطعات سرامیکی یا کریستال و حباب (مدلهای رایج در ایران)

کدام جنس لوستر بهتر و بادوام تر است ؟

اگر بخواهیم جنس بدنه و قطعات آن را تقسیم بندی کنیم به دسته های زیر تقسیم خواهند شد :

  1. برنزی (یا همان برنجی)
  2. کریستالی (شاخه و بدنه اصلی + کریستالها)
  3. شیشه ای (کل بدنه و شاخه ها از شیشه هستند)
  4. چوبی (میتواند قسمت یا کل کار از چوب باشد)
  5. طرح چوب ( از نوعی مواد پلاستیکی استفاده شده است که به رنگ چوب میباشد و البته قابل شستشو)
  6. سرامیکی (بدنه و شاخه ها از قطعات سفالی نقش دار و گاها جنس چینی استفاده میشود)
  7. آهنی یا فرفورژه (سازه های نامنظم فلزی)
  8. ترکیبی (ترکیبی از موارد بالا مثلا برنزی-کریستالی / چوبی شیشه ای / برنزی سرامیکی و…)

در ردیفهای بالا تنها در مواردی که جنس لوستر از برنز ( یا برنج) و کریستال میباشد شناخت کالای مرغوب از کلای غیر مرغوب یا غیر اصلی کمی مشکل میباشد .کالاهای غیر اصلی در این مدلها بدلیل کسب سود بیشتر برای برخی از افراد سود جو بوجود می آید که آنها را وسوسه مینماید که از قطعات و جنس مشابه اصلی در ساخت بدنه و همچنین شیشه بجای کریستال استفاده نمایند.

 راههای شناخت کریستال مرغوب :

کریستال لوستر کریستال مرغوب لوستر

  • آرم شرکت تولید کننده توسط لیزر روی کریستال حک می شود که این امر در تشخیص اصل بودن کریستال های اروپایی و مصری به شما کمک می کند.
  • شکل ظاهری و شفافیت کریستال نیز از دیگر راه های شناخت محصول با کیفیت است. برای این منظور کریستال را در مقابل نور قرار دهید هر چه شکست نور و حالت رنگین کمان آن بیشتر و شفاف تر باشد، احتمال اصل بودن بیشتر است. چنانچه کریستال مقابل نور همانند شیشه معمولی باشد احتمال تقلبی بودن آن بسیار زیاد است.

البته باید خاطر نشان کرد که کریستال های چینی نیز درجه های کیفی مختلفی عرضه می گردند که با کیفیت ترین آنها9K  و 5K هستند. با توجه به قیمت نسبتا بالای نمونه های اروپایی و مصری، پرفروش ترین نوع کریستال در ایران همین نمونه چینی است.نمونه های ذکر شده از کیفیت قابل قبولی برخورداند.

چنانچه از دو روش بالا قادر به شناخت کیفیت و اصالت محصول نشدید می توانید با نشان دادن یک تکه از کریستال به یک مغازه لوستر فروشی مورد اعتماد از اصالت آن اطمینان حاصل کنید.

نام های کریستالهای موجود در بازار عبارتند از : کریستال چک ((Czech ،کریستال مصری (EGYPTION) ،کریستال ایتالیایی،کریستال مورانو، سنگ طیفی Swarovski Spectra)) ، سنگ بدلی Swarovski Strass))، کریستال چینی (K9 و K5 ) و نمونه های متفرقه و فیک که اکثرا فقط شیشه هستند و خبری از اکسید سرب در آنها نیست.

راه شناخت جنس برنز از نمونه های تقلبی آن:

معمولا  سه  فلز آهن ، آلومینیم و زاماک را آبکاری می کنند و به عنوان برنز عرضه می کنند.  بدترین فلز ممکن برای ساختن لوستر و دیگر وسایل دکوری آهن است،و نحوه تشخیص آهن با روکش برنز بسیار ساده است ، کافی است که قطعه ای مورد نظر را با یک آهن ربا تست نمایید ، اگر آهن ربا جذب کالا شد ، قطعا از آهن ساخته شده است و روکش برنز  شده است و البته همیشه به همین سادگی هم نیست .

فلز دیگر که ممکن است به عنوان برنز عرضه گردد آلومینیم است ، خوشبختانه عرضه کننده آلومینیم به بجای برنز انتخاب هوشمندانه ایی نکرده است و راه تشخیص ساده ایی برای این دو فلز از هم وجود دارد و آن هم چگالی دو فلز است و به بیان ساده تر اگر 2 کالای  کاملا مشابه یکی از جنس برنز و دیگری از جنس آلومینیم باشد وزن کالای برنجی در حدود  3  برابر بیشتر از کالا تولیدشده از جنس آلومینیم میباشد.

و اما فلز دیگری که آهنربا جذب آن نمی شود و همچنین تفاوت قابل تشخیصی از نظر وزن و چگالی با برنج (برنز) ندارد زاماک است. زاماک آلیاژی از روی و آلومینیم و سرب و مقادیر اندکی از  سایر فلزات میباشد، که رنگ آن سفید است و کابردش به دلیل استحکام بالا بیشتر در صنعت خودرو سازی و قطعات در و پنجره و غیره . . .  می باشد.

با توجه به اینکه تقریبا با برنز هم وزن است و نیز آهنربا به بدنه کالاهایی از جنس زاماک جذب نمی شود ،  ساده ترین و قابل دسترس ترین راه  تشخیص برنج (برنز ) از زاماک تراشیدن بخشی از سطح کالاست  طوری که رنگ قسمت تراشیده شده سفید یا کرم نباشد و  هم رنگ برنج باشد. همچنین اگر کالا دارای رزوه کاری (پیچ شده) باشد کافیست یکی از پیچ ها را بازکرده و داخل حفره ایی که پیچ در آن قرار گرفته را بررسی کرد و محل رزوه کاری شده میبایست هم رنگ بدنه قطعه باشد (زرد رنگ باید باشد).

نگهداری و تمیز کردن لوستر :

بالاخره رسیدیم به بخش آخر اما مهم ! کار خرید لوستر به پایان رسید و شما از لوستری که با این وسواس و از طریق علمی انتخاب کردید باید بصورت خاص نیز از آن مراقبت نمایید که درخشندگی روز نخست آن حداقل برای چندسال برایتان باقی بماند البته در لوسترهایی که آبکاری ندارند همانند کریستالی و شیشه ای یا چوبی این امر بسته به نوع مراقبت شما و اگر خودتان نیت تغییر آن را نداشته باشید از 10 سال نیز خواهد گذشت.

تمیز کردن لوستر های کریستالی :

تمیز کردن لوستر

  • اگر بخواهید یک لوستر کریستالی را در محل نصب تمیز نمایید ابتدا برق یا فیوزی که مرتبط به آن میباشد را قطع نمایید سپس یک پتوی نسبتا زخیم زیر آن پهن نمایید تا احیانا اگر کریستالی از لوستر جدا شد نشکند . شما به دو عدد دستکش نخی یا پنبه ای احتیاج دارید یکی را با کمی الکل یا سرکه سفید کمی مرطوب کنید و با در دست گرفتن کریستالها و مالش آنها با دستتان خیس و تمیز نمایید و با دیگری که خشک است کریستالها را خشک کنید تا اینگونه اثر دستتان نیز برروی کریستالها نمایند . (این کار فقط جهت کریستال و بدنه شیشه ای یا کریستالی بکار میرود و دقت نمایید که الکل و سرکه را به هیچ عنوان به بدنه های فلزی آبکاری شده نمی زنند )تمیز کردن لوستر
  • اگر راه راحت تر را میخواهید دنبال کنید یکسری اسپری های مخصوص تمیز کردن کریستال نیز در برخی فروشگاه ها در دسترس میباشد ،میتوانید تهیه و از آن برای تمیز کردن کریستالها استفاده نمایید.

تمیز کردن لوستر های برنزی:

  • لوسترهای برنزی را فقط میبایست با یک دستمال مرطوب ( یا همان دستکش مرطوب) تمیز نمود و احتیاج به اضافه نمودن هیچ گونه مواد شیمیایی اضافه ای ندارد و اگر از خرید لوسترتان چند سال میگذرد و قسمتهای برنزی آن بر اثر نشستن گرد غبار زیاد و یا در مجاورت کولر کدر شده است یکی دو قطره صابون مایع را به دستمال یا دستکش پارچه ایتان بزنید و کار شستشو را انجام دهید و حتما با یک دستمال و یا دستکش پارچه ای خشک آن را بلافاصله خشک نمایید.

تمیز کردن قطعات اضافه :

  • برخی از قطعات همانند حباب ، کلاهک یا شید و قطعات سفالی برخی مدلها از لوستر براحتی جدا میشوند و آنها را جدا نموده و پس از شستشو و خشک شدن مجدد در محل خود نصب نمایید. ( برخی از کلاهکهای پارچه ای قابل شستشو نیستند و از قبل از فروشنده در این مورد سوال نمایید)

تهیه شده توسط حبیب الله ثریا

 سایت ایران دک www.IranDec.com

*انتشار فقط با ذکر نام تهیه کننده مجاز میباشد

 

1 نظر
  1. مسافر می گوید

    بسیار کاربردی و مفید بود این مطلب .
    موفق باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.